Άδεια αναψυχής: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο - Στον πάτο της ΕΕ η Ελλάδα στις ημέρες διακοπών Ημερομηνία:
24/7/2025, 00:12 - Εμφανίσεις: 22
Μία από τις αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αφορά τον τρόπο που θα κατανέμεται η ετήσια άδεια αναψυχής.
Σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί ως τώρα στη δημοσιότητα, ο εργαζόμενος θα θα μπορούσε να αιτηθεί τον επιμερισμό της άδειάς του και σε περισσότερα από δύο χρονικά διαστήματα, μικρότερης διάρκειας.
Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας σε σχετικό κείμενο ερωταπαντήσεων, ο εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, θα θα μπορούσε να πάρει την ετήσια άδειά του τμηματικά, σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους του ίδιου έτους.
Η χρονική περίοδος λήψης της αδείας επιλέγεται σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Φαίνεται πως το υπουργείο, σκεπτόμενο πρακτικά, απεφάνθη ότι εφόσον ο ο ένας στους δύο Έλληνες (και οι δύο στους δέκα εργαζόμενους) δεν έχουν χρήματα ούτε για επτά ημέρες διακοπές, τι να την κάνουν τη δεκαπενθήμερη άδεια; Εν τω μεταξύ, με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται το Εuronews, τα μέλη του προσωπικού στην Ελλάδα έχουν τις λιγότερες ημέρες υποχρεωτικής άδειας και αργίας σε όλη την ΕΕ.
Τι ισχύει στη θεωρία Τυπικά, αυτό που ισχύει ως σήμερα, βάσει νόμου, είναι ότι η άδεια θα πρέπει να λαμβάνεται από τον εργαζόμενο αδιαίρετη και συνεχόμενη.
Η κατάτμηση του χρόνου αδείας σε δύο περιόδους εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους επιτρέπεται «μόνο κατ’εξαίρεση, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της άδειας δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει λιγότερες από 5 εργάσιμες ημέρες (ή έξι για εξαήμερη εργασία).
Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη άδεια πρέπει είναι τουλάχιστον 15 εργάσιμες ή τρεις εβδομάδες, εφόσον το μίνιμουμ της υποχρεωτικής άδειας για μισθωτούς είναι οι 20 εργάσιμες ημέρες.
Επιπλέον επιτρέπεται η κατάτμηση και σε περισσότερα διαστήματα, εφόσον το ζητήσει γραπτά ο εργαζόμενος, με την προϋπόθεση ότι το ένα από αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες.
Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει τουλάχιστον το 50% των μισθωτών μιας επιχείρησης να ...